Studietur for The European Bank for Reconstruction and Development
BYSTRATEGI fik opgaven med at planlægge og gennemføre en omfattende studietur for The European Bank for Reconstruction and Development i 2019. Banken er en europæisk pendant til verdensbanken. Den hjælper med at organisere, gennemføre og finansiere byudviklingsprojekter i Øst – og Centraleuropa.
Partnerskaber og kvalitetsledelse i byudvikling
Formålet med studieturen var at opleve eksempler på forskellige partnerskabsmodeller i byudvikling, forstå samspillet mellem offentlige og private aktører og opleve hvilken bykvalitet de resulterer i. Samt undervejs at relatere oplevelserne direkte til de byudviklingsprojekter, som deltagerne arbejder med i deres hjemlande – fx havneomdannelse, konvertering af godsbaneområde, etablering af ny infrastruktur. Deltagerne var 30 højtstående politikere, embedsmænd og investorer fra Øst- og Centraleuropa – alle involveret i konkrete byudviklingsprojekter, som EBRD understøtter gennemførelsen af.
Fire dages intensivt program i København, Køge, Roskilde og Aalborg
Ved opgavestart lå kun rejsedatoer, tema og succeskriterier fast. BYSTRATEGI researchede, trak på netværket og endte med at foreslå København, Køge, Roskilde og Aalborg, som tilsammen kunne levere en solid bredde ift. parnerskabsmodeller, projekter og vækstvilkår.
Inden turen stod Torsten Bo Jørgensen for at identificere oplægsholdere, lave aftaler og briefe ift. scopet for det enkelte besøg samt udarbejde færdigt programforslag til deltagerne og kompendietekster. Under turen for stod Torsten for introduktion til det enkelte besøg, facilitering af dialog og løbende sammen¬fatninger – alt sammen på engelsk. På en workshop ved turens start holdt Torsten et oplæg om rammevilkår og udviklingstendenser i byer og landdistrikter i Danmark: ejendomspriser, flyttemønstre og byvækst. Opgaven blev løst over fire måneder i tæt samarbejde med EBRD og Liberty Travels.
By & Havn, Nordhavnen, Ørestad, Sluseholmen, Refshaleøen – og State of Green
Den særlige københavnske udviklingsmodel, hvor arealudvikling og infrastruktur er tænkt sammen blev belyst under besøg hos By & Havn og efterfølgende on-site rundvisninger i Nordhavnen og Ørestad.
I Sluseholmen var der fokus på karréstrukturen og den effektive byggeproces bag de varierede facader – og også på byggepriser og markedsforhold. På Refshaleøen blev midlertidighed/place making og pensionskasser som tålmodige investorer drøftet, mens transformation af kulturarv og ”kontrol med hele værdikæden” var et væsentligt emne under besøget på Carlsberg. Hos organisationen State of Green fik deltagerne bl.a. et oplæg om det danske fjernvarmenet og de store gevinster ved, at det offentlige står for etablering af fjernvarmenettet i en by. De lavere afkastkrav gør, at mange flere områder kan dækkes.
Køge Kyst og Musicon – og drøftelse med Jesper Pagh (RUC) og Claus Ravn (Realdania By og Byg)
Partnerskabsmodellen som nøgle til at sikre en høj bykvalitet blev drøftet på møde og rundvisning i Køge Kyst, mens rent kommunalt ejerskab og byudvikling uden masterplan, men med kulturen som tydelig driver var centrale emner i Musicon. De to intense dage i København, Køge og Roskilde blev afrundet med en paneldebat med Jesper Pagh fra RUC og Claus Ravn fra Realdania By, der drøftede deltagernes oplevelser og refleksioner.
Aalborg Havnefront, Spritten, Eternitten, Godsbanen, Østre Havn – og møde med rådmand og stadsarkitekt
I Aalborg indledte rådmanden med at præsentere visionerne for udviklingen af Aalborg, og sidstedagen sluttede med stadsarkitekt Peder Baltzer og afdelingsleder Søren Fonseca fra Kuben Management, der perspektivere deltagernes oplevelser i Aalborg. Imellem de to oplæg/møder besøgte deltagerne Aalborg Havnefront, Spritten, Eternitten, Godsbanearealet og Østre Havn. Alle steder med oplæg ved lokale ressourcepersoner, der fortalte om baggrund, organisering, finansiering og partneskabsmodeller bag projekterne. Dette blev hver gang holdt op mod den konkrete bykvalitet og drøftet med deltagerne på stedet. En række af studieturens projekter demonstrerede i øvrigt, hvordan detailhandlen kommer til at blomstre i nye byområder.
I løbet af studieturen mødte deltagerne følgende ressourcepersoner:
- By og Havn: Chef for Planlægning og Arkitektur Rita Justesen
- Nordhavn: Investor Klaus Kastbjerg, UnionKul
- Ørestad: By og Havn-guide Jørn P. Madsen
- Sluseholmen: Partner og sagsarkitekt Jørgen Bach, Arkitema
- State of Green: Projektleder Mie Johnsen, State of Green, og direktør Lars Hummelmose, DBDH.
- Refshaleøens Ejendomsselskab: Kommunikationschef Kasper Hyllested
- Carlsberg Byen: Direktør Jens Nyhuus
- Køge Kyst: Projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen
- Musicon: Sekretariatsleder Andreas Høgh
- Drøftelse af byudvikling i København/Køge/Roskilde med Claus Ravn, Realdania By, og Jesper Pagh, RUC.
- Aalborg Kommune: Rådmand Hans Henrik Henriksen og planlægger Jesper Schultz
- Spritten og Aalborg Havnefront: Arkitekt Thomas Birket-Smith, Aalborg Kommune
- Eternitten: Projektchef Kristian Bransager og afdelingschef Morten Haugaard, COWI
- Godsbanen: Thomas Leving, boligelskabet Alabu
- Østre Havn: Projektudviklingschef Anton Hessellund. A. Enggaard A/S.
- Drøftelse af byudvikling i Aalborg med stadsarkitekt Peder Baltzer, Aalborg Kommune, og afdelingschef Søren Fonseca, Kuben