Formålet: Udnyttelse af de stedbundne potentialer
Syddjurs Kommune er inde i en positiv udvikling, som skal understøttes yderligere med udnyttelse af de stedbundne potentialer i kommunen: Fødevarer, attraktive landsbyer, turisme og events. Derfor tog forvaltning og to politiske udvalg på studietur, hvor der også blev hentet inspiration til havneudvikling og klimasikring. BYSTRATEGI arrangerede turen.
To programforslag: En bæredygtig studietur med bus til Danmark eller Tyskland
På to telefonmøder med chefgruppen blev rammer, temaer og succeskriterier for studieturen drøftet. Der er stor opmærksomhed om bæredygtighed og den grønne dagsorden i kommunen, og ønsket var derfor en studietur, der kunne gennemføres med bus/tog. BYSTRATEGI udarbejdede to detaljerede programforslag: En Danmarkstur og en Udlandstur (Tyskland). Syddjurs Kommune valgte Danmarks-turen, som blev gennemført i august 2019 med deltagelse af to politiske udvalg samt chefer og øvrige embedsmænd.
Bæredygtig landsbyudvikling og regnvandshåndtering i Middelfart
I Middelfart Kommune var temaet bl.a. bæredygtig lokalsamfundsudvikling, som gribes an med stor borgerdeltagelse og fokus på både økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed. Et andet væsentligt punkt var Klimabyen, hvor de mange konkrete eksempler på effektiv regnvandshåndtering koblet med styrket bykvalittet og grønne indslag inspirerede. Endelig blev Kulturøen besøgt som eksempel på ”high tech havneudvikling”.
Bogense: Havneplanlægning, bymidte/havn med kvalitet og store lokale events
I Bogense var temaet strategisk udvkling af en landdistriktskommune, arbejdet med en levende bymidte og havn i høj kvalitet samt events som driver. En målrettet satsning på kvalitetsevents har bidraget til at vende byens image og skabe stor turisttilstrømning i sensommeren – understøttet yderligere af arbejdet med at tiltrække og afvikle større events som fx verdensmesterskab i cyclecross.
Gruppen overnattede i Bogense, hvor aftenen blev brugt på drøftelse af dagens input. På andendagen tog Natur, Teknik- og Miljøudvalget til Odense for at besøge projekter her (forvaltningen arrangerede selv disse besøg). Sidst på dagen mødtes grupperne igen.
Skælskør: Frivllighed, samskabelse og kunst/kultur som driver en mindre provinsby
I Skælskør var temaet kunst/kultur, samskabelsesmodeller samt frivllighed som driver i en mindre provinsby. Satsningen på Kunstnerlavet KIT som motor i den sjællandske provinsby har båret frugt. Medlemmerne påvirker alle aspekter af byens liv positivt: fra events til undervisning, erhvervsliv, kultur og endda også bosætning. Under besøget havde gruppen base i byens kulturelle væksthus ”Salonen”.
Bjergsted: Fra kunstnerbolig til lokalt mødested og iværksætterhus i en landsby
I Bjergsted var emnet omdannelse af en lokal kunstnerbolig til et ”landsbyens hus”: en ramme for socialt samvær, skabertrang og iværksætteri i en lille landsby. Gruppen mødte her ejeren af huset sammen med to ildsjæle, der er engagerede i den glidende omdannelse til hele byens mødested. Kommunen spiller positivt med i realiseringen af projektet.
Nykøbing Sjælland: Fritidsborgere, fødevarer og teateret som drivkraft
Endelig var emnet i Nykøbing Sjælland, hvordan fritidsborgere og lokale fødevarer kan blive drivkraft i en landdistriktskommune – og hvordan det lokale egnsteater har styrket samspillet med lokalbefolkningen med gode resultater.
BYSTRATEGIs rolle
Inden turen: Afklare rammer og succeskriterier for turen, udarbejde to detaljerede programforslag (herunder valg af både byer og projekter), indhente hoteltilbud, bestille restauranter, identificere og booke relevante oplægsholdere og briefe dem om scopet for det enkelte besøg. Under turen: rejseledelse fra start til slut, facilitering af det enkelte besøg samt interviews med deltagerne undervejs i bussen om deres refleksioner og ”take-aways”. Efter turen: Udarbejdelse af rapport fra turen.
I løbet af studieturen mødte deltagerne følgende ressourcepersoner:
- Projektleder Louise Secher, Middelfart Kommune
- Ingeniør Bjarne Rasmussen, Middelfart Kommune
- Byplanlægger Jakob Kloch, Middelfart Kommune
- Borgmester Morten Andersen, Nordfyns Kommune
- Plan- og kulturchef Åse Nielsen, Nordfyns Kommune
- Formand for Bogense Handelsstandsforening Per Maegaard
- Havnechef Thomas Fløjgaard-Lading, Bogense Havn
- Salgschef Jette Kærgaard, Nordfyns Erhverv, Event og Turisme
- Formand for Skælskør Erhvervsforening Pia Kimer Jacobsen
- Daglig leder af Skælskør Bykontor Anne Gudiksen
- Grundlægger af Salonen, iværksætter og designer Mia Hoffmann
- Formand for Galleri Købmandsgården Metha Molsted
- Formand for Kunstnerlavet KIT Torsten Bo Jørgensen
- Mogens Jensen og Morten Clausen fra bestyrelsen i Huset Askman
- Lars Askman, Kunstner og nuværende ejer af huset
- Direktør Torben Greve, Odsherred Kommune
- Teaterleder Simon Vagn Jensen, Odsherred Teater
- Faglig leder Jesper Zeihlund, Nationalt Center for Lokale Fødevarer