Hospitalsområder er unikke chancer for bæredygtig byomdannelse
Når hospitaler lukkes, opstår unikke muligheder for bytransformation – for at tænke nyt og gammelt sammen, fortætte, konvertere og skabe blandede, bæredygtige byområder. Områderne er typisk præget af gedigent murstensbyggeri i en menneskelig skala, en god disponering og en placering centralt i byerne – ofte med et parkagtigt præg. Det giver muligheder for at skabe høj bykvalitet i hjertet af byen. BYSTRATEGI designer en studietur, der styrker beslutningsgrundlaget, når Frederiksberg Hospital skal omdannes.
Frederiksberg Hospital: Fortætning, blandede boligtyper og høj bykvalitet
I 2020 starter arbejdet med udviklingsstrategien for Frederiksberg Hospital. Det er et område med stor betydning for kommunen, og ønsket er en god balance mellem bevaring og fornyelse. Kommunens nye arkitekturpolitik skal kunne aflæses tydeligt i området, og ”fortætning med kvalitet” er sammen med ”grønt” og” bæredygtigt” nøgleord. Samtidig rummer udviklingen chancer for at integrere helt nye boligtyper som fx byggefællesskaber og mindre boliger, så der opstår en socialt blandet by.
Kommunalt ejerskab giver andre styringsmuligheder
Et åbent spørgsmål er, om kommunen skal købe området, som i dag ejes af Region Hovedstaden. At være grundejer giver stærkere styringsredskaber ift. at påvirke byggeriet på området. Omvendt er det en betragtelig kommunal investering, der skal løftes, når man selv ejer og udvikler et område. Fordele og omkostninger ved kommunalt køb af området skal derfor overvejes som led i udviklingsprocessen.
Studietur med målrettet inspiration – for to politiske udvalg
For at hente målrettet inspiration til omdannelse af hospitalet tager Økonomiudvalg og Hospitalsudvalg (§17, 4) på studietur i april 2021, og BYSTRATEGI er valgt som rådgiver på opgaven. I første omgang handler det om at identificere byer, som kan indgå i studieturen, og som rummer rummer relevante konverteringsprojekter i høj kvalitet, hvor bevaring, fortætning og boligvariation er nøgleord. Undervejs på turen skal proces, finansiering og kvalitetsledelse belyses i mødet med lokale ressourcepersoner.