Kommunernes Landsforening og BYSTRATEGI samarbejdede om temadage i Køge og Grenå
Byernes detailhandel er under pres, men detailhandlen bidrager med mange arbejdspladser og er stadig en vigtig bylivsskaber. Hvordan kan kommuerne understøtte og udvikle detailhandlen? Det var temaet for to konferencer i Køge og Grenå, som BYSTRATEGI hjalp KL med at planlægge og facilitere.
Dagene komponerede vi sådan, at der både var fokus på rammevilkår og helt konkrete, nye eksempler fra både små og mellemstore byer. De to dage rummede oplæg, gruppedrøftelser, videndeling og netværk samt rundvisninger i hhv. Køge og Grenå. Mere end 80 erhvervskonsulenter, citychefer, kommunale planlæggere og chefer deltog på de to dage, der blev positivt evalueret.
Detailhandel skal med i erhvervsstrategien – og ”Styrket Erhverv i gadeplan” skaber vækst
I begge byer viste Per Thye Rasmussen fra Dansk Erhverv med tal og grafer, hvor stor betydning detailerhvervet fortsat har for beskæftigelsen og bylivet i de danske bymidter. Kommunerne kan med fordel prioritere detailhandlen aktivt i erhvervsudviklingsstrategien.
Heidi Svane Petersen fra Lifestyle and Design Cluster og Helge Padegaard fra Svendborg Kommune fortalte om projektet ”Styrket Erhverv i Gadeplan”, der med mentorhjælp, skræddersyet undervisning og fokus på digtitale forretningsmodeller løfter omsætning og bundlinje hos de deltagende erhvervsdrivende.
Fredensborg boghandel – når borgerne overtager byens boghandel
I Køge fokuserede Marie Louise Hartwig Widding på, hvordan borgerne i Fredensborg viderefører byens boghandel som andelsbutik, mens Michala Tarbo Andersson fra Allerød Kommune fortalte om Byforum Allerød, som er et effektivt og forpligtende samarbejde mellem kommune, handelsliv og grundejere. Rundvisningen i Køge fokuserede bl.a. på Strædet, som er et nyt butiksstrøg i bydelen Køge Kyst.
Generationsskifter og butiksudvikling i Hedensted Kommune – og samarbejde i Vejle
I Grenå fortalte forretningsudvilkingschef Rune Udi Jørgensen, hvordan slagteren i Hornsyld blev generationsskiftet, og hvordan boghandleren i Tørring fandt en ny ejer – begge dele takket være den kommunale indsats rettet mod detailhandlen. Begge butikker er økonomisk bæredygtige, men det var afgørende, at kommunen understøttede processen med at finde nye ejere.
Camilla Jørgensen fra Vejle Kommune gav et indblik i Vejles stærke samarbejdsmodel, der sammen med et stærkt politisk fokus skaber en levende bymidte. Rundvisningen i Grenå bymidte bød både på borgmesterens, cityforeningens, kultur- og fritidschefens og den succesrige detailhandlers perspektiv.