Kultur, byliv og nye partnerskaber
Nye samarbejdsmodeller er afgørende, når det kommer til at holde liv i fremtidens bymidter – og kulturen er med i mange af dem. Den konklusion stod skarpt efter konferencen ”Fremtidens levende bymidte – med kultur, byliv og nye partnerskaber”, hvor 45 repræsentanter for kommuner, erhvervscentre, detailhandel lyttede, drøftede og diskuterede med hinanden og oplægsholderne. BYSTRATEGI og Urland stod bag konferencen.
Stort potentiale i innovative organiseringsmodeller og udgangspunkt i egen DNA
Dagen tydeliggjorde potentialet i forskellige organiserings- og finansieringsmodeller, når bymidternes skal udvikles. Et stærkt samarbejde mellem kommunen og byens øvrige aktører er også afgørende, ligesom udgangspunkt i egen DNA og viljen til at investere gik igen. Fra et kommunalt perspektiv er det interessant, hvordan man kan aktivere byens parter, synliggøre forskellige samarbejdsmodeller og derefter fleksibelt understøtte realiseringen – med større eller mindre grad af kommunal indflydelse og finansiering. Konferencen viste, at der er mange eksempler at hente inspiration i – også på procesniveau. Nedenfor en gennemgang af pointerne fra indlæggene
Kunstnerlavet KIT i Skælskør
Torsten Bo Jørgensen, formand for Kunstnerlavet KIT, fortalte om foreningen, der siden dannelsen i 2010 er blevet en stadigt stærkere udviklingsmotor for Skælskør. De i dag 17 medlemmer (keramikere, billedkunstnere, guldsmed, musiker, arkitekt etc.) påvirker alle aspekter af byens liv positivt: Butiksliv, kulturliv, undervisning, events, turisme, branding og endda også bosætning. Med KIT er det lykkedes at tiltrække og fastholde et lag af ressourcestærke mennesker, der engagerer sig bredt i byens udvikling. Slagelse Kommune investerer årligt 500.000 kr. i KIT til bl.a. en fastansat koordinator.
Struer er lydens by – strategisk udvikling med byens DNA og borgernes engagement i centrum
Peter Kjeldberg, chef for Struer Lydens By, fortalte om projektet, der har gjort lyd til den røde tråd i udviklingen af den vestjyske by. Kommuens tilskud er på årligt 2,6 mio. kr. og et sekretariat på fem medarbejdere med højt specialiserede kompetencer driver projektet frem. Der satses stærkt på ejerskab blandt byens borgere, for kun med dem som ambassadører får det den nødvendige gennemslagskraft. Projektet fremstod ambitiøst og overbevisende, og viljen til at vælge en retning og investere gjorde indtryk.
B-Spis i Næstved: 49 virksomheder skabte den gourmetrestaurant, de savnede
Direktør Maja Meisner Larsen fortalte, hvordan hun fik samlet 49 virksomheder, som sammen rejste kapital til den gourmetrestaurant, de alle savnede i Næstved. B-Spis åbnede i februar 2019 og har været en kæmpe succes. Investorkredsen er bredt sammensat, så mange i byen føler et ejerskab til restauranten. Processen krævede stædighed og vedholdenhed, og ikke alle i byen var begejstrede undervejs. Det affødte en spændende diskussion med salen om, hvad der kræves for at lykkes med projekter, der udfordrer eksisterende tænkemåder i en by. Der arbejdes lige nu videre med nye projekter efter den vellykkede model i Næstved.
Hillerød Byforum: Effektivt samarbejde mellem kommune, grundejere, detailhandlere og kultur
Erik Helmer Pedersen, direktør for C4 i Hillerød (forening, som driver byens erhvervscenter, iværksætterhus og Byforum) fortalte om dannelsen af Hillerøds Byforum, som forener alle byens interessenter i udviklingen af byen. Med 11 arbejdsgrupper, et fælles mål og iøvrigt stor frihed til selv at definere projekter fremstod konstruktionen som tilpas defineret og alligevel fremmende for medlemmernes egen energi. Sammenholdet er styrket i byen, antallet af events er tidoblet, og kulturlivet bidrager massivt til den levende bymidte. Ejendomsejerne har været sværest at engagere, men nu er 36 med. Butikkerne bidrager med 1.050.000 kr. om året, og kommunen matcher dette beløb.
Skælskør bymidte: Bykontoret, Købmandsgården, Salonen, Fællesværkstedet.
Efter frokosten var der rundvisning i bymidten med fokus på de projekttyper og forretningsmodeller, der skaber byens liv: Skælskør Bykontor (foreningsdrevet turistinformation, eventkoordinering mm. med kommunalt tilskud); Galleri Købmandsgården (foreningsdrevet butik for kunsthåndværk siden 1996 uden tilskud); byens nye “dagligstue” Salonen samt det helt nyåbnede “Fællesværkstedet”, hvor flere smykkekunstnere er gået sammen om værksted og butik i et tomt lejemål i bymidten. Gruppen besøgte også Gitte Nurup, der fortalte om livet som medlem af kunstnerlavet KIT.
Kulturhavn Gillejele – byudvikling med Brugsen for bordenen
Vibeke Steen, næstformand i Fonden Kulturhavn Gilleleje, fortalte om byudviklingsprojektet Kulturhavn Gilleleje, som rummer både boliger, butikker, plejehjem mv. samt kulturhus med biograf, bibliotek og restaurant. Brugsforeningen Gilleleje har via sit ejendomsselskab stået bag opførelsen af hele projektet. Kulturhuset har skabt nye rammer for kultur og samvær i bymidten, og biblioteket har efter flytningen syvdoblet sit besøgstal til 582.000 besøgende (2018). Potentialet i de selvstændige brugsforeninger som medspillere i byudviklingen er tydeligvis enormt. Ikke alle borgere var glade for projektet undervejs, og vedholdenhed blev også her tydeligt som forudsætning for at lykkes.
Nivå bymidte – hvordan genrejser man en kollapset bymidte?
Partner i Urland Ditte Marquard Jessen fortalte sammen med projektleder Jane Riskjær, Fredensborg Kommune, om byudviklingsprojektet Nivå Bymidte. “Hvad gør man, når en bymidte er kollapset – og man har 8000 indbyggere, der fortsat har brug for en by?” Det var afsættet, og den brændende platform var ikke til at tage fejl af. Borgerne var engageret hele vejen igennem processen, og gennem flere runder, hvor alle ejendomsejere var samlede omkring bordet, lykkedes det at få kabalen til at falde på plads, og konturerne af den nye bymidte kunne tegne sig. Proceskompetencer og forståelse for ejendomsudvikling fremstod som afgørende for at lykkes med realisering af komplekse bymidteprojekter.
Deltagernes evaluering: 4,4 ud af 5 mulige point
Deltagerne evaluerede dagen med 4,4 ud af 5 mulige point for dagen som helhed – og med et stort ønske om endnu en konference med dette tema.