Borgerne i Fredensborg har overtaget byens boghandel som andelsboghandel. Det er en dybt fascinerende historie, som viser, hvordan andelsselskaber kan bruges til at starte og videreføre de butikker mv., borgerne gerne vil have i en by.
Den historie har jeg interviewet Marie Louise Hartvig Widding om. Hun er formand for andelsselskabet FredensborgFordi, som står bag videreførelsen af Fredensborg Boghandel og også har til formål at styrke by- og handelslivet iøvrigt i den nordsjællandske by.
Fredensborg Boghandel gav overskud – men ingen ville overtage den
I 2017 blev boghandlen på Fredensborgs handelsgade (8700 indbyggere) sat til salg, da boghandleren ønskede at gå på pension. Den var veldrevet og med en god, lokal kundekreds. Alligevel dukkede der i de næste 2,5 år ingen op, der ønskede at videreføre den som boghandel. Kun et pizzeria og en cykelbutik var interesserede i at overtage lokalerne.
6 borgere stifter et andelsselskab, der skal udvikle by- og handelslivet
I løbet af 2019 forberedte og stiftede 6 borgere et andelsselskab (AMBA) med det formål at udvikle og understøtte bylivet ved enten helt eller delvist at eje detailhandelsvirksomheder i Fredensborg. Den første butik var Fredensborg Boghandel. Målet var at rejse 650.000 kr. til køb af varelager, goodwill samt istandsættelse. Der blev sat andele til salg fra 1000 kr., og andelshavere ville få 10% rabat samt medvirke til at fastholde en levende bymidte.
På kun 12 dage købte borgerne anparter for 650.000 kr.
Resultatet var overvældende. På kun 12 dage var de 650.000 kr. rejst, og andelskapitalen har siden passeret 900.000 kr. Foreningen overtog 1/1 2020 boghandlen, hvor de to fastansatte medarbejdere i boghandlen fortsætter.
Køb en bog og invester i udviklingen af bymidten
FredensborgFordi a.m.b.a. uddeler ikke overskud til andelshaverne. Overskud bliver i andelsselskabet dels for at sikre den fortsatte drift af selskabets butikker, men også for at kunne investeres i nye butikker og eller understøtte by- og handelslivet på andre måder, som f.eks. tilskud til byfest. Når der fra 1. januar 20 købes en bog, investerer man også i udviklingen af bymidten.
Borgerne vil gerne bidrage til en levende bymidte
Projektet viser, at…
- Borgerne bidrager gerne – også økonomisk – til at sikre overlevelsen for butikker, der opfattes som vitale for bymidten.
- Fælleseje (et andelsselskab) kan bidrage til at løse udfordringen med generationsskifte.
- Der kan være så stor investeringsvilje blandt borgerne i en by, at der kan skabes en ny motor, der i fremtiden kan understøtte et levende by- og handelsliv – også økonomisk
Hvordan får vi det til at ske andre steder end i Fredensborg?
Det er oplagt at pege på kommunens erhvervsafdeling eller det eksterne erhvervscenter som dem, der nemmest kan bringe andelsselskaber og andre nytænkende modeller i spil, som skaber økonomisk bæredygtig drift i byens butikker og cafeer. Konferencer, casesamlinger og facebook-grupper som denne er andre måder at sprede kendskabet til de mange gode erfaringer, der er rundt omkring i de små og mellemstore provinsbyer.