Udgangspunktet: Strategisk Udviklingsplan for Randers bymidte
I 2019 blev der lavet en Strategisk Udviklingsplan for Randers midtby. Planen blev til i en god og inddragende proces, hvor der også blev holdt en konference med relevante oplæg.
Hvor er de lavthængende frugter?
Randers byråd har nu bevilget 4 mio. kr. til at sætte gang i udviklingen af bymidten i 2020/21. Spørgsmålet er: Hvor man tager fat helt konkret fat? Hvad er styrker og svagheder i den centrale bykerne, hvor butikker og serviceerhverv er koncentreret? Og hvilke handlinger vil have størst effekt inden for den økonomiske ramme, der lige nu er til rådighed?
Opgaven: Konkrete handlinger og anbefalinger
BYSTRATEGI blev bedt om at konkretisere de væsentligste handlinger. Vi læste den strategiske udviklingsplan og orienterede os i øvrigt materiale, herunder konferenceoplæggene på kommunens hjemmeside.
Besigtigelse morgen, middag og aften
Herefter tog vi til Randers, hvor vi besigtigede bymidten både morgen, middag, eftermiddag og aften – både alene og sammen med midtbykoordinatoren og citychefen, som gav baggrundsviden om bl.a. samarbejdsmodeller og organisering i bymidten.
Analyse af bymidtens styrker og svagheder
Resultatet var en analyse med en række centrale iagttagelser fra bymidten, som samlet kunne opsummeres sådan, at bymidtens kvaliteter ikke trådte tydeligt frem. Fx skæmmes den smukke bygningsarv af, at stueetagerne mange steder er ombygget voldsomt, ligesom der er meget få siddepladser og ikke så meget grønt i bymidten.
10 indsatsområder med konkrete anbefalinger
På den baggrund foreslog vi 10 indsatsområder, fx ”Styrk det grønne i bymidten” og ”Løft facaderne”, som alle blev suppleret med helt konkrete ideer til, hvordan man kan gøre det – og henvisninger til andre byer, der har relevante erfaringer at dykke ned i.
Samskabelse med midtbykoordinator og citychef
Et råudkast til rapporten blev drøftet med citychefen og midtbykoordinatoren allerede under opholdet, og efter hjemkomsten blev rapporten færdiggjort og forsynet med billeder fra bymidten, som illustrerer væsentlige pointer.
Opgaven blev løst på 1 uge fra start til slut
Fra start til slut gik der 1 uge, og resultatet af processen er opsummeret i en rapport på 12 sider. Den er kort og klart struktureret:
- Opgave og tilgang
- Analysen af bymidten
- Det naturlige ambitionsniveau for Randers
- Anbefalingerne
- Prioritering / rækkefølge
Har I også brug for et bymidtetjek?
Så kontakt mig for en snak. Et bymidtetjek skræddersys altid til den konkrete by, og resultatet af analysen kan også præsenteres på et offentligt møde fx for detailhandlen, grundejerne og andre bymidteaktører.
Reference: Arkitekt Line Heydorn Thorsager, Randers Kommune, 23835464 / line.heydorn@randers.dk