Opgaven: Bosætning i landdistrikterne
Opgaven fra Næstved Kommune til BYSTRATEGI var klar: Kom med nogle inspirerende eksempler på bosætning i landdistrikterne, og hvordan lokalrådene selv kan arbejde med det.
Det gjorde vi så til det digitale borgermøde, Næstved Kommune holdt 3/6 2020 på Rådhuset, hvor Landdistriktsudvalget deltog – og borgerne var inviteret med ind via Facebook, hvor det hele blev transmitteret live. Efterfølgende var der god debat.
Borgerne kan nu melde ind til kommuneplan-processen, hvis der er konkrete projektet de gerne vil arbejde videre med. Vi valgte at fortælle om disse projekter:
Karise Permatopia
I Karise på Østsjælland er indbyggertallet steget med næsten 10%, efter at 150 voksne og 70 børn flyttede ind i det bæredygtige bofællesskab Permatopia i 2018. En fascinerende historie, der viser, at “the sky is the limit”, og med en stærk vision kan man tiltrække mange nye borgere til landdistrikterne. Processen har været krævende – et så stort projekt kræver vedholdenhed!
Bofællesskaber i tomme landbrugsbygninger
I Tirstrup (Syddjurs Kommune) omdannes tomme landbrugsbygninger til bofællesskaber. En spændende proces, som er støttet af Byfornyelsens forsøgspulje (2018-21) og med Bo Frost Arkitekter som rådgivere. Tomme bygninger er der masser af, men de brugbare er få, så allerede dér skal man finde de rigtige. Interessen fra potentielle beboere er stor, og fremdriften er planmæssig.
Fra tomme huse til et nyt landsbyfællesskab
I Rosmus (Syddjurs Kommune) omdannes tomme huse i en landsby til et landsbyfællesskab. Også her med støtte fra Byfornyelsens forsøgspulje (2018-21), og ligeledes med Bo Frost Arkitekter som rådgivere. De nyindflyttede skal give noget socialt tilbage til lokalsamfundet til gengæld for støtten, og det fungerer rigtig godt. 3 familier med 8 børn er allerede flyttet ind.
Andelsbevægelsen 2.0 / Levende landsbyer
Nogle af de mest inspirerende eksempler på udvikling af landdistrikterne lige nu er dem, hvor borgere går sammen og rejser finansiering til de projekter, de drømmer om i deres egen by. Dem er der en stribe af, og jeg valgte at fortælle lidt om Hørve, hvor borgerne har dannet Levende Landsbyer 4534 ApS med det formål at udvikle landsbyen, herunder etablere flere lejeboliger. Foreningen har købt et tidligere kommunekontor og omdanner det nu til tre lejeboliger. Min gode samarbejdskollega Marie Louise Hartvig Widding har hjulpet selskabet i gang.
Roskilde Kommune: Bofællesskaber som drivere
Endelig kom jeg ind på bofællesskaber og kommunernes muligheder for at tilrettelægge udstykninger, så de passer til storparceller på 20-25 huse, og understøtte og facilitere, at borgerne finder hinanden. Det har man arbejdet med i Roskilde Kommune i ca. 20 år, og det har givet meget kontante resultater med masser af nyetablerede bofællesskaber og adskillige hundrede nye borgere.