Opgaven: Udvikling af Gedser
Danmarks sydligste by Gedser er inde i en positiv, men skrøbelig udvikling. Med ca. 700 indbyggere og et let faldende indbyggertal er det afgørende, at lokale potentialer identificeres og understøttes. Det var baggrunden for, at Guldborgsund Kommune bad BYSTRATEGI om hjælp til en ansøgning til Erhvervsministeriets Landdistriktspulje i efteråret 2020.
Potentialet: Danmarks sydligste by
Med beliggenheden på landets sydspids lige over det store marked i Tyskland er turistpotentialet uomtvisteligt. Men det var egentlig ikke det vigtigste. Det handlede om at finde et projekt og nogle aktører, der kunne være omdrejningspunkt for et projekt, der styrker den sociale sammenhængskraft i Gedser – med et sideblik også til erhvervsudvikling og beskæftigelse.
Ildsjælenes drøm: En vinproducerende andelsforening
BYSTRATEGI gik i dialog med forretningschef Thomas Rasmussen fra Business Lolland Falster, som har et stærkt netværk i Gedser. På en fælles tur til byen tog dialogen med lokale ildsjæle fart, og der aftegnede sig et engagement omkring vinproduktion, som allerede finder sted. “Hvad nu, hvis vi lavede en andelsforening, som laver sociale og kulturelle aktiviteter omkring vinproduktion – med undervisning, arbejde på vingården, fællesspisning hver måned etc.?”.
Et socialt og økonomisk bæredygtigt projekt
Ansøgningen til Landdistriktspuljen indeholder en konkret forretningsplan for foreningen, og seks ressourcestærke borgere med en advokat i spidsen står klar til at etablere den. Den skal blot have støtte til opstarten i de første tre år. Herefter har foreningen en årlig indtægt fra salg af vin i niveauet 50.000 -100.000 kr. Foreningen kan dermed blive en væsentlig motor i udviklingen af Danmarks sydligste by. Dermed går social og økonomisk bæredygtighed hånd i hånd.